no script
Gogo Fit menu background
gogo-fit-menu-bg
gogo-fit-menu-bg
Ga terug
visceraal vet
16 oktober 2023

Hoe we Diabetes aanpakken

DIABETES - DE IMPACT VAN LICHAAMSSAMENSTElLING

 

In dit artikel bespreken we eerst de basisfeiten over diabetes. Daarna gaan we dieper in op het effect van de lichaamssamenstelling (inclusief vet en spieren) op diabetes. Ten slotte bespreken we aanbevelingen en wetenschappelijk onderbouwde informatie over gezond leven om diabetes te voorkomen en/of te beheersen!

 

Wat is Diabetes

Wanneer een persoon diabetes heeft, kan zijn lichaam geen goede insuline produceren; Een te hoge of te lage bloedsuikerspiegel kan tot negatieve gezondheidseffecten leiden. De redenen waarom dit gebeurt, verschillen afhankelijk van het type diabetes in kwestie.

 

Bij diabetes type 1 produceert de alvleesklier niet genoeg insuline . Meestal moeten type 1-diabetici hun glucosewaarden onder controle houden met levenslange insulinetherapie.

 

Type 2-diabetes ontstaat nadat uw alvleesklier te vaak insuline produceert in frequente uitbarstingen. Na verloop van tijd worden cellen uiteindelijk minder gevoelig voor insuline. Het gevolg is dat ze “aangenaam gevoelloos” worden voor de signalen van uw lichaam dat er sprake is van een te hoge bloedsuikerspiegel in uw lichaam . Dit leidt tot een aandoening die insulineresistentie wordt genoemd. Type 2-diabetes kan worden beheerd of voorkomen door uw levensstijl, lichaamsbeweging en voedingsgewoonten te veranderen. Waarschijnlijk is 90 tot 95 procent van alle recente gevallen van diabetes type 2-diabetes. Deze vorm van diabetes houdt verband met zwaarlijvigheid, gebrek aan lichaamsbeweging, hoge insulineresistentie en slechte voedingsgewoonten .

 

Het verband tussen lichaamssamenstelling en diabetes

Het lichaam heeft een balans nodig tussen de vetvrije massa en de vetmassa om optimaal te kunnen functioneren en een positieve gezondheid te behouden. Dit evenwicht kan echter verstoord worden bij mensen met overgewicht en obesitas vanwege overtollig vet.

 

De meeste mensen denken dat het doel van mensen met overgewicht het verliezen van gewicht zou moeten zijn. Maar deze mentaliteit gaat voorbij aan een groter en belangrijker plaatje. Mensen met overgewicht moeten zich concentreren op het verbeteren van de lichaamssamenstelling door de vetmassa te verminderen en tegelijkertijd de magere massa te behouden of te verhogen.

 

Een beter uitgebalanceerde lichaamssamenstelling kan uw risico op diabetes en andere aan obesitas gerelateerde aandoeningen verminderen – en het heeft een positief effect hebben op uw stofwisseling.

 

Metabolisme verwijst naar het afbreken van voedsel om energie te leveren voor het onderhoud en de reparatie van de huidige lichaamsstructuren. Wanneer u voedsel consumeert, breekt uw lichaam het af in zijn elementaire componenten en stuurt elk stuk vervolgens naar de plek waar het naartoe moet.

 

Maar diabetes is een stofwisselingsziekte . Dit betekent dat de manier waarop uw lichaam verandert, gebruik maakt van de voedingsstoffen in voedsel, op een zodanige manier dat uw cellen de verteerde glucose niet voor energie kunnen gebruiken. Hoe? Het komt allemaal terug op insuline. Zonder toegang tot insuline kan glucose niet in uw cellen komen, waardoor het in uw bloedbaan blijft hangen. Wanneer de glucose niet uit de bloedbaan kan komen, zal deze zich ophopen. Al die overtollige bloedsuikerspiegel kan vervolgens worden omgezet in triglyceriden en worden opgeslagen als vet. En met deze toename van de vetmassa kunnen hormonale onevenwichtigheden of systemische ontstekingen optreden of aanhouden, waardoor het risico op vele andere ziekten of aandoeningen toeneemt.

 

Een ophoping van vet en diabetes worden beide in verband gebracht met een verhoogd risico op hartaanvallen, beroertes, nierziekten, zenuwbeschadiging, huidinfecties en oogproblemen. Diabetes kan zelfs resulteren in een verminderd immuunsysteem, wat, in combinatie met een slechte bloedsomloop naar de ledematen, het risico op wonden en infecties vergroot, wat soms zelfs kan leiden tot amputatie van de tenen, voet of benen. In veel te veel gevallen veroorzaakt diabetes complicaties die uiteindelijk tot de dood leiden.

 

Waarom de locatie van lichaamsvet uw risico kan vergroten 

 

Uw vet kan subcutaan of visceraal worden opgeslagen , ook wel onderhuids vetweefsel en visceraal vet genoemd. Onderhuids vet ligt onder de huid , is knijpbaar en zichtbaar. Het is ook het vet dat je over het algemeen ziet veranderen als je je lichaamssamenstelling verbetert met cardiovasculaire training en krachttraining samen. 

 

Het definiëren van visceraal vet is eenvoudig: het is overtollig intra-abdominaal vet . Het is niet altijd direct zichtbaar. Maar onder de oppervlakte wikkelt het zich rond belangrijke organen, waardoor het gevaarlijker wordt voor uw gezondheid. Dit vet wordt sterker geassocieerd met het metabool syndroom en diabetes dan onderhuids vet.

Een onderzoek gepubliceerd dat zich richtte op de rol die viscerale vetmassa speelt bij diabetes type 2. Een deel van hun bevindingen toonde correlaties aan tussen verschillende lichaamsafmetingen en het risico op diabetes/prediabetes. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26996568)

Het interessante aan visceraal vet is dat het actief bijdraagt aan de gezondheidstoestand, omdat het fungeert als een orgaan in je lichaam. In plaats van bij te dragen aan uw gezondheid zoals de meeste organen, werkt het echter actief tegen. Dit komt omdat visceraal vet cytokines produceert , beschermende stoffen die worden afgescheiden door uw immuunsysteem. Overmatige productie van cytokines veroorzaakt echter ontstekingen en verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, en heeft een negatieve invloed op de gevoeligheid van de cellen voor insuline, wat verder bijdraagt aan diabetes.

Bij vetcellen is de grootte van belang in het geval van de visceraal vet. Metabolische problemen gerelateerd aan obesitas hielden verband met veranderingen in de vetcelgrootte in plaats van met het aantal vetcellen . Degenen met meer visceraal vet bleken vergrote vetcellen te hebben, waardoor er een grotere neiging ontstond voor die grote vetcellen om te blijven groeien. Vergrote vetcellen kunnen de uitscheiding van inflammatoire cytokines door de cel verhogen, wat het verband tussen obesitas en insulineresistentie zou kunnen verklaren.

Wat draagt bij aan de toename van visceraal vet? Hoewel uw geslacht en genetica invloed hebben, dragen een sedentaire levensstijl met een gebrek aan fysieke activiteit, een slecht dieet met overtollige calorieën uit bewerkte voedingsmiddelen met veel verzadigd vet en eenvoudige suikers, stress, roken en slechte slaapgewoonten in hoge mate bij aan uw ziekterisico. 

 

Het verband tussen vetvrije massa en diabetes

Velen zijn zich al bewust van dit verband tussen een hoge vetmassa en diabetes . Onderzoekers hebben zich onlangs echter geconcentreerd op een ander aspect van de lichaamssamenstelling, omdat dit verband houdt met het risico op diabetes: vetvrije massa. Veel onderzoeken hebben al sterke verbanden aangetoond tussen diabetes type 2 (T2D) en een lage vetvrije massa.

 

SKELETSPIERMASSA

Een groot onderdeel van ons Vetvrije massa (LBM) is onze skeletspiermassa: de spieren die worden gebruikt voor houding en beweging. Helaas komt diabetes niet alleen vaker voor bij mensen met minder spieren, het kan ook negatieve effecten hebben op bestaande spieren.

Er zijn drie belangrijke spierkenmerken waar diabetes type 2 invloed op heeft: vermoeidheid, kracht en massa.

Wat is spiervermoeidheid 

Spiervermoeidheid verwijst naar de snelheid waarmee uw spieren zwakker worden na inspanning of beweging, en de tijd die nodig is voordat ze herstellen of terugkeren naar hun volledige kracht. 

 

Onderzoekers weten al jaren dat de spiervermoeidheid toeneemt met T2D . Wanneer mensen met T2D een oefening uitvoeren, verliezen hun spieren sneller kracht dan die van een gezond persoon. T2D vermindert de algehele spierkracht. Zelfs na correctie voor leeftijd, geslacht, opleiding, alcoholgebruik, levenslang roken, zwaarlijvigheid en aerobe fysieke activiteit hadden mensen met T2D minder handgreepkracht dan mensen zonder.

Niet alleen hebben patiënten met type 2-diabetes zowel een verminderd spierherstel als een verminderde spierkracht, maar ze beginnen ook spiermassa te verliezen. 

Hoe langer u diabetes heeft, hoe meer spiermassa u verliest , vooral in de benen. Sarcopenie en Dynapenie zijn dan vaak ook geen vreemd gevolg.

Verhoogde bloedsuikerspiegels, veroorzaakt door diabetes en insulineresistentie, zijn zoals U nu zult begrijpen om verschillende redenen nadelig voor uw spieren.

 

Hoe u diabetes kunt beheersen door middel van voeding en lichaamsbeweging

Er zijn veel strategieën waaruit u kunt putten om uw gezondheid te verbeteren en diabetes te voorkomen of te beheersen. GoGo Fit kan U daar goed bij helpen.

Het goede nieuws is dat u diabetes uw gezondheid niet hoeft te laten beïnvloeden. Mensen met diabetes type 2 kunnen hun aandoening onder controle houden met de juiste voeding en lichaamsbeweging, waardoor ze een lang en vervullend leven kunnen leiden!

 

Hoe kracht- en cardiotraining u kan helpen diabetes onder controle te houden 

Het is aangetoond dat een combinatie van cardio- en krachttraining helpt het viscerale vetgehalte te verlagen en tegelijkertijd uw spieren op te bouwen en te beschermen.

Je spiercellen houden van glucose en hebben het nodig om die spieren te voeden met de energie die ze nodig hebben om te presteren. Het hebben van een hogere verhouding spiermassa gaat gepaard met een lagere insulineresistentie en een verbeterde insulinegevoeligheid.

 

 

Diabetes beheersen/voorkomen middels een dieet?

Ook volgens American Diabetes Association, bestaat er niet zoiets als het ultieme diabetesdieet. In plaats van een strikt dieet te volgen, moedigt de organisatie iedereen aan om te kiezen voor een eetpatroon dat past bij hun medische behoeften, levensstijl en doelen.

Een eetpatroon beschrijft de voedingsmiddelen of groepen voedingsmiddelen die een persoon dagelijks kan eten. Voor een diabetespatiënt zou het beheersen van de bloedsuikerspiegel een belangrijke factor moeten zijn bij het beïnvloeden van dieetbeslissingen en eetpatronen. Dit sluit perfect aan bij de aanpak van GoGo Fit.

 

GoGo Fit gaat holistisch te werk, als eerst zal er een uitgebreide analyse van de Lichaamssamenstelling plaatsvinden met klinisch gevalideerde bloeddrukmetingen en bodyscan van InBody. Na de scan weet U precies wat uw lichaamssamenstelling is. Dit is nodig om nauwkeurig een plan voor u te ontwerpen op maat. Dit bestaat uit het bewezen voedingsprogramma Bodysupport dat in combinatie met korte effectieve trainingen en coaching bijzonder mooie resultaten oplevert. Gedurende het programma monitoren we op de scans van InBody uw voortgang en sturen we bij. Ondertussen leert U alle ins en outs over voeding en leefstijl zodat een terugval zal worden voorkomen. 

 

Gogo fit Boutique Lifestyle Club

Direct contact

Vul uw contactgegevens in

Ga vandaag nog over tot actie! arrow action

Tekst - kennis maken

Altijd persoonlijke begeleiding op maat

Dé boutique health club waar je in een prettige sfeer verantwoord je fysieke en mentale resultaten kunt behalen. Middels hèt alternatief voor Fitness, personal training, voeding en fysiotherapie en ontspanning.

Op de nieuwste unieke Milon cirkel train je sneller, gemakkelijker en effectiever dan ooit. GoGo Fit is uitgerust met de nieuwste Milon Q - serie en body-en healthscan, een box ruimte en een functionele trainingsruimte.

We bieden (medisch) personal training aan en de small group lessen worden altijd in kleine groepjes van maximaal 6 personen gegeven zodat er altijd persoonlijke aandacht voor je is.

Ben je toe aan puur ontspannen, dan kun je altijd terecht in onze eigen beauty en massage studio in de club.

Vul eenvoudig je gegevens en eventuele vragen in en ontvang direct alle (start)informatie.

Gogo fit Boutique Lifestyle Club logo
Gogo fit Boutique Lifestyle Club
fysiotherapie-gogo-fit
fysiotherapie-gogo-fit
Tekst - succesverhalen highlights
Gogo fit Boutique Lifestyle Club logo
Gogo fit Boutique Lifestyle Club
succesverhaal-gogo-fit-ronald
Ronald C

Ronald C

★★★★★

Ongeveer 2 jaar sport ik er nu en ik ga er met veel plezier naar toe. Vrolijk personeel maken je dag goed als je weer even de ronde heb gedaan. Een echte aanrader, en de mensen die daar sporten zijn allemaal even vriendelijk. Je heb altijd wel een praatje. Bovendien zijn ze omtrent covid-19 gebied heel goed bezig , er worden goede voorzorgsmaatregelen getroffen om in deze tijd veilig te sporten.

Verder lezen
C5A74FEA-06E3-4942-A0C8-4422DB26770D
Yvonne

Yvonne

★★★★★

Fijne club met goede professionele begeleiding bij elk doel wat je hebt van afvallen tot blessure vrij worden, spier opbouwen of fit worden. GoGo Fit is kleinschalig en erg laagdrempelig. Goede sfeer.
En je bent met 35 minuten klaar en voel je je weer voldaan.

Er is ook een fijne schoonheidssalon waar je heerlijke massages en behandelingen kunt plannen.

Na het sporten op de Millon-Q cirkel of personal training kun je uitblazen met een heerlijke goede kop koffie of thee want die staat altijd voor je klaar. Er heerst een fijne ongedwongen sfeer.


Ik sport er nu 1 jaar en heb al verschillende doelen kunnen afvinken,ben dus erg tevreden en ga er nog meerdere doelen te behalen.

Verder lezen
richard gogofit
Richard van Kempen

Richard van Kempen

★★★★★

Ik was zeer verrast elke keer als je komt voel je je thuis een gevoel van respect en waardering! Ze zijn professioneel goede begeleiding, ze plaatsen zich in jouw schoenen en geven de begeleiding die je nodig hebt met super resultaat mijn complimenten!

Verder lezen
marlin
Marlin Ponsioen

Marlin Ponsioen

★★★★★★

Eindelijk een oplossing voor mensen die niet graag sporten én weinig tijd hebben! Met wat zenuwen in mijn lijf ging ik naar GoGo Fit Waalwijk. Toch niet weer zo’n mega fitnessclub waar ze veel beloven en niets waarmaken? Een vriendin had voor mij een afspraak gemaakt. Zij is erg enthousiast. Dit is écht anders vertelde ze. Dit is écht iets voor jou. Ook vertelde ze over de resultaten die ze inmiddels geboekt had. Als zij het kan, moet ik het ook kunnen.
Ondanks dat ik niet zo’n sporter ben... Alles werd automatisch ingesteld. De ontvangst was hartelijk, ik voelde mij gelijk op mijn gemak. Mijn vriendin was al eerder bekend met Milon maar dan de oudere apparaten. De overstap naar de nieuwste Milon Q cirkel bij GoGo Fit was geweldig vertelde ze. 

Na een korte vragenlijst over mijn gezondheid en mijn motivatie om te willen sporten, kon ik mij omkleden. Een lidmaatschap voor een jaar was nog niet nodig, ik mocht het eerst ervaren en kreeg een garantieperiode van drie maanden.
Dat vond ik wel interessant. Ik kreeg eerst een uitleg over de Milon Cirkel, dit zou voor mij de ideale manier zijn om te starten. De Milon Cirkel is een gemakkelijke manier om goed en op een veilige manier fit te worden, vertelde mijn coach me! Elke spieroefening duurt slechts één minuut en de conditie oefeningen duren vier minuten. Je wisselt steeds door en hoeft nooit te wachten. Op het toestel zie je wanneer je trainingsminuut voorbij is. Ik kreeg een eigen chipkaart. Na een bodyscan stelde mijn coach de toestellen iets bij voor mij zodat ik zelfs met mijn knieklachten veilig kan trainen. De volgende training moet ik gewoon mijn chipkaart of polsbandje aanbieden op het apparaat, en alles stelt zich dan automatisch in, zoals mijn coach dat de eerste keer gedaan heeft. Ik kan dus geen fouten maken. Oef, wat een geruststelling.

Ik had direct goed contact met de andere leden 35 minuten later was ik na lange tijd niet sporten lekker een beetje bezweet en voelde ik mij super. De tijd was omgevlogen. Ik was een beetje bang dat ik het niet zou kunnen maar het ging juist prima. De sfeer was daar echt heel prettig en ontspannen. Ik vreesde wel dat ik de volgende dag niet meer uit bed zou kunnen komen, maar dat viel reuze mee.
 

Het leuke aan de Milon Cirkel is dat je echt moe wordt zonder dat je het merkt! Je kan ook niets verkeerd doen, dus je kunt jezelf helemaal laten gaan. Verbeterde stofwisseling Ik wil graag gewicht verliezen, op de juiste en gezonde manier, gelukkig kunnen ze mij ook helpen met een leuk afvalprogramma. De Milon Cirkel verhoogt mijn stofwisseling. Elke training gaat het beter! Ik had nooit gedacht dat ik sporten leuk zou vinden en ook zo snel resultaat zou krijgen. Na een maand was ik een hele kledingmaat kwijt! Mijn rugklachten zijn weg , ik slaap beter en voel mij fitter. Bovendien heb ik leuke mensen leren kennen en ga ik met plezier 2 keer per week trainen, het is een hele prettige sfeer en het zijn professionele, fijne coaches. Het kost mij echt geen moeite meer om mezelf te motiveren om te gaan en als ik mijn streefgewicht heb bereikt zou 2 keer per 10 dagen voldoende zijn om
het resultaat te behouden. Ik heb met zoveel plezier mijn leefstijl aangepast met bewegen en gezond eten dat ik het iedereen van harte aanraadt. 

Verder lezen
wilma gogofit
Wilma v Herk

Wilma v Herk

★★★★★

Super fijne sportclub met hele goede gezellige trainers die echt kennis van zaken hebben, en die je zelfs in deze gekke tijden goed weten te motiveren om fit te blijven.

Verder lezen
Lindsey Timmermans GoGo Fit Waalwijk Drunen Kaatsheuvel Tilburg
Lindsey Timmermans

Lindsey Timmermans

★★★★★

Met de coaching van GoGo Fit ben ik al ruim 15kg afgevallen, zelfs als drukke moeder en onderneemster.

Het was 2020, net mijn tweede zwangerschap/bevalling achter de rug en wilde graag mijn overige (zwangerschaps)kilo’s kwijt. Ik zat in een negatieve spiraal.. wilde graag afvallen, maar merkte dat ik telkens toch weer in mijn oude (slechte) patroon terecht kwam. Vincent, de toen “nieuwe” eigenaar, had al snel in de gaten dat ik extra hulp nodig had. Door middel van gesprekken, kreeg ik steeds meer handvatten en motivatie om door te zetten en mezelf te overtuigen dat het wel lukte. Zo gezegd, zo gedaan. Binnen no-time viel ik kilo’s af!

Door middel van de miloncirkel die ik (nog steeds) wekelijks 3 maal beoefen, de gezondere levensstijl die ik daarop aangepast heb, en de juiste coaching ben ik al ruim 15kg afgevallen.

Naast het feit dat ik de gewenste resultaten boek, heerst er bij GoGofit altijd een fijne sfeer. Ik voel mezelf welkom en de coaches staan altijd klaar voor een (advies)praatje.

GoGofit is voor mij meer dan een sportschool.

Verder lezen

© Gogo fit Boutique Lifestyle Club

Disclaimer | Privacy | Cookies | Voorwaarden | Site-Index | Sitemap

Designpro.nl | Z-IM

Proeftraining

Wil jij gebruik maken van een gratis proeftraining? Maak dan een afspraak door onderstaand formulier in te vullen.

Fittest

Ontdek hoe GoGo Fit ook jou kan helpen.

Wat voor doel wil je bereiken?
Wanneer wil je jou doel bereikt hebben?
Hoeveel keer per week ben je bereid om te trainen?
Wil je ook afvallen? En zo ja, hoeveel kg?
Hoe vaak denk je begeleiding nodig te hebben?
Was je eerder lid van een sportschool?
Contactgegevens
Gogo fit Boutique Lifestyle Club | Logo

Doorzoek de website

Contact

Informatie

Tekst - openingstijden mobiel menu

OPENINGSTIJDEN

maandag t/m donderdag 08:30 uur - 12:00 uur  16:00 uur - 21:00 uur

Vrijdag t/m zondag 08:30 uur - 12:00 uur

Personal training, beautysalon en fysiotherapie op afspraak 24/7
Gogo fit Boutique Lifestyle Club logo
Gogo fit Boutique Lifestyle Club
Diabetes aanpakken met GoGo Fit Waalwijk