no script
Gogo Fit menu background
gogo-fit-menu-bg
gogo-fit-menu-bg
Ga terug
39DCF330-B1CB-40BE-8205-D79473EA4816
10 december 2022

Bestrijding spierverlies senioren met voeding en training bij GoGo Fit


BESTRIJDING VAN LEEFTIJDSGERELATEERD SPIERVERLIES (SARCOPENIA)

Met toenemende leeftijd zijn er veel ongewenste veranderingen in het menselijk lichaam. Laten we eens kijken naar enkele strategieën om leeftijdsgebonden spierverlies (of sarcopeni) tegen te gaan. Dit onderwerp is ontzettend belangrijk voor iedereen die niet hulpbehoevend wilt worden of zijn. Preventief is dit prima te voorkomen met de juist uitgevoerde krachttraining en juiste voeding. 

WAT IS SARCOPENIA?

Sarcopeni wordt gedefinieerd als het verlies van skeletspiermassa en -kracht, met spieratrofie vanaf de leeftijd van 25 (2). Spieren zijn essentieel voor het behoud van spierwerking, functionele onafhankelijkheid, het beheer van dagelijkse activiteiten en een gezonde, actieve levensstijl (3).

DE GEMIDDELDE SNELHEID VAN SPIERVERLIES PER LEEFTIJD

Inactieve volwassenen ervaren een verlies van 3% tot 8% aan spiermassa per decennium, vergezeld van een lager metabolisme in rust, vetophoping en gewichtstoename. Bewijs toont ook aan dat kracht sneller afneemt dan het spierverlies van ongeveer 12-15% per decennium na het vijfde levensdecennium (4).

HOE SPIERVERLIES BIJ SENIOREN TE VOORKOMEN

Er zijn verschillende interventies die kunnen helpen bij het voorkomen van het verlies van skeletspiermassa en -kracht geassocieerd met leeftijd, waarbij weerstandstraining, verhoogde eiwitinname en creatine suppletie een belangrijk onderdeel van dit proces zijn. Weerstandstraining heeft het vermogen om de vetmassa te verminderen, evenals het vermogen om de vetvrije massa, het metabolisme en de kracht te vergroten.

Juist uitgevoerde krachttraining

Bovendien heeft weerstandstraining aangetoond dat het de bot-mineraaldichtheid met maar liefst 1-3% verhoogt, de cardiovasculaire gezondheid verbetert door de bloeddruk in rust en het cholesterolgehalte te verlagen, samen met het verbeteren van cognitieve vaardigheden, glucosespiegels en het voorkomen van diabetes type 2 (5 ,6). Het is belangrijk met voldoende weerstand te trainen. Op bijvoorbeeld de nieuwste Milon Qkrachtapparaten is dat zeer goed te realiseren mits trainers vakkundig hierin begeleiden. Bij voorkeur door trainers met een medisch personal trainer achtergrond zoals u bij GoGo Fit Waalwijk kunt vinden.

Voeding bij Sarcopeni 

Ook met met voeding is er substantieel bewijs dat de consumptie van hoogwaardige eiwitten ruim boven de huidige Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) ondersteunt om optimale gezondheidsresultaten te bereiken om gezond ouder worden, meer spiermassa en kracht, eetlustregulatie en gewichtsbeheersing te bevorderen. Dit huidige bewijs suggereert inname in het bereik van ten minste 1,2 tot 1,6 g/kg per dag van hoogwaardige eiwitten om optimale gezondheidsresultaten voor actieve volwassenen te bereiken, vergeleken met de huidige ADH-richtlijnen voor eiwitten van 0,8 g/kg per dag voor alle volwassenen inclusief oudere (7). Een voedingsprogramma zoals Body Support bij GoGo Fit is een prima effectief programma.

Het is belangrijk op te merken dat de aanbevelingen voor een verhoogde eiwitconsumptie gebaseerd zijn op onderzoeken die hoogwaardige, dierlijke eiwitten bevatten, waaronder magere dierlijke bronnen die het grootste eiwitgehalte met minder calorieën mogelijk maken. Aangezien de gegevens enigszins beperkt zijn, is er bovendien steeds meer bewijs dat dierlijke eiwitten, zoals wei-eiwit dat het vertakte aminozuur leucine bevat, de toename van vetvrije massa bevordert door verhoogde spiereiwitsynthese en de eetlustbeheersing en verzadiging meer verbetert dan sommige plantaardige eiwitten (8).

Eiwitsuppletie voor en na het sporten via een eiwitshake kan effectief zijn om spieranabolisme te bevorderen oftewel spiermassa op te bouwen. Deze extra proteïne zou idealiter moeten worden ingenomen via een uitgebalanceerd dieet, en suppletie kan worden overwogen wanneer de eiwitinname uit voedingsbronnen onvoldoende is om te voldoen aan de verhoogde eiwitbehoefte die gepaard gaat met weerstandstraining (9). Creatine is een voedingssupplement waarvan is gemeld dat het een veilig ergogeen (prestatieverhogend) hulpmiddel is bij gezonde volwassenen (10). Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat wanneer creatinesuppletie wordt gebruikt in combinatie met weerstandstraining, er een toename was van de magere weefselmassa en spierkracht bij ouder wordende volwassenen. Bovendien kan creatinesuppletie veelbelovend zijn voor het verbeteren van de botmineraaldichtheid (11,12).

 

Indien u gericht advies wenst wat kunt u zich altijd vrijblijvend laten informeren bij GoGo Fit. Een eerste leefstijl en sportadvies is altijd kosteloos bij bij deze club. 

 

Conclusie is ook hier dat het is aangetoond dat leeftijdsgebonden spierverlies en -kracht van invloed kunnen zijn op functionele onafhankelijkheid, samen met een actieve, gezonde levensstijl. Leeftijdsgerelateerd spierverlies kan bijdragen aan gezondheidsproblemen zoals gewichtstoename, hart- en vaatziekten, stofwisselingsziekten en botverlies. Weerstandstraining, verhoogde eiwitinname en creatine-suppletie in combinatie met weerstandstraining zijn levensvatbare interventies gebleken voor de vergrijzende bevolking ter voorkoming van spierverlies en spierkracht. Zie ook het blog :wondermedicijn de Myokines. Nu starten met de juiste krachttraining onder begeleiding kan betekenen dat u uw vitaliteit tot 15 jaar terug in de tijd terug krijgt.

Opgemerkt moet worden dat deze aanbevelingen voor gezonde volwassenen zijn met de juiste medische goedkeuring en advies voor dosering en toediening. 

 

 

Bronnen:
1. Weiner, J., Tilly, J (2016)2. Cruz-Jentoft, AJ, Landi, F., Schneider, SM, Zúñiga, C., Arai, H., Boirie, Y., & ... Cederholm, T. (2014). Prevalentie van en interventies voor sarcopenie bij ouder wordende volwassenen: een systematische review. Rapport van het International Sarcopenia Initiative (EWGSOP en IWGS). Leeftijd en ouder worden, 43(6), 748-759. doi:10.1093/veroudering/afu1153. Muhammad Mustafa, Q., & Muhammad Faiaz, Q. (2014). Krachttraining herstelt morfologische veranderingen die optreden tijdens het ouder worden. Medisch kanaal, 20(1), 79-82.4. Hunt, D., Chapa, D., Hess, B., Swanick, K., & Hovanec, A. (2015). Het belang van weerstandstraining bij de behandeling van sarcopenie. Journal of Nursing Education & Practice, 5(3), 39-43 5p. doi:10.5430/jnep.v5n3p39 5. Westcott, W. (2012). Weerstandstraining is geneeskunde: effecten van krachttraining op de gezondheid. Huidige rapporten over sportgeneeskunde (American College of Sports Medicine), 11(4), 209-216 8p. doi:10.1249/JSR.0b013e31825dabb8 6. Shaw, BS, Shaw, I., & Brown, GA (2015). Weerstandsoefening is medicijn: Krachttraining bij gezondheidsbevordering en revalidatie. International Journal of Therapy & Rehabilitation, 22(8), 385-389 5p.7. Phillips, SM, Chevalier, S., & Leidy, HJ (2016, 05). Eiwitvereisten buiten de ADH: implicaties voor het optimaliseren van de gezondheid1. Appl. fysio. Nutr. metab. Toegepaste fysiologie, voeding en metabolisme, 41(5), 565-572. doi:10.1139/apnm-2015-0550 8. Hector, AJ, Marcotte, GR, Churchward-Venne, TA, Murphy, CH, Breen, L., von Allmen, M., & ... Phillips, SM (2015). Wei-eiwitsuppletie behoudt de postprandiale myofibrillaire eiwitsynthese tijdens kortdurende energiebeperking bij volwassenen met overgewicht en obesitas. The Journal of Nutrition, 145(2), 246-252. doi:10.3945/jn.114.200832 9. Zimmer, Raymond. (2005). Whey Protein - De rol van eiwitsuppletie bij weerstandstraining. Voedingsbytes, 10(2). 10. Cooper, R., Naclerio, F., Allgrove, J., & Jimenez, A. (2012). Creatinesuppletie met specifieke kijk op inspanning/sportprestaties: Een update. J Int Soc Sports Nutr Journal of the International Society of Sports Nutrition, 9(1), 33. doi:10.1186/1550-2783-9-3311. Candow, DG, Vogt, E., Johannsmeyer, S., Forbes, SC, & Farthing, JP (2015). Strategische creatinesuppletie en weerstandstraining bij gezonde oudere volwassenen. Toegepaste fysiologie, voeding en metabolisme, 40(7), 689-694 6p. doi:10.1139/apnm-2014-0498 12. Candow, DG, Chilibeck, PD, & Forbes, SC (2014). Creatinesuppletie en ouder wordende musculoskeletale gezondheid. Endocrien, 45(3), 354-361. doi:10.1007/s12020- 013-0070-4
Gogo fit Boutique Lifestyle Club

Direct contact

Vul uw contactgegevens in

Ga vandaag nog over tot actie! arrow action

Tekst - kennis maken

Altijd persoonlijke begeleiding op maat

Dé boutique health club waar je in een prettige sfeer verantwoord je fysieke en mentale resultaten kunt behalen. Middels hèt alternatief voor Fitness, personal training, voeding en fysiotherapie en ontspanning.

Op de nieuwste unieke Milon cirkel train je sneller, gemakkelijker en effectiever dan ooit. GoGo Fit is uitgerust met de nieuwste Milon Q - serie en body-en healthscan, een box ruimte en een functionele trainingsruimte.

We bieden (medisch) personal training aan en de small group lessen worden altijd in kleine groepjes van maximaal 6 personen gegeven zodat er altijd persoonlijke aandacht voor je is.

Ben je toe aan puur ontspannen, dan kun je altijd terecht in onze eigen beauty en massage studio in de club.

Vul eenvoudig je gegevens en eventuele vragen in en ontvang direct alle (start)informatie.

Gogo fit Boutique Lifestyle Club logo
Gogo fit Boutique Lifestyle Club
fysiotherapie-gogo-fit
fysiotherapie-gogo-fit
Tekst - succesverhalen highlights
Gogo fit Boutique Lifestyle Club logo
Gogo fit Boutique Lifestyle Club
succesverhaal-gogo-fit-ronald
Ronald C

Ronald C

★★★★★

Ongeveer 2 jaar sport ik er nu en ik ga er met veel plezier naar toe. Vrolijk personeel maken je dag goed als je weer even de ronde heb gedaan. Een echte aanrader, en de mensen die daar sporten zijn allemaal even vriendelijk. Je heb altijd wel een praatje. Bovendien zijn ze omtrent covid-19 gebied heel goed bezig , er worden goede voorzorgsmaatregelen getroffen om in deze tijd veilig te sporten.

Verder lezen
C5A74FEA-06E3-4942-A0C8-4422DB26770D
Yvonne

Yvonne

★★★★★

Fijne club met goede professionele begeleiding bij elk doel wat je hebt van afvallen tot blessure vrij worden, spier opbouwen of fit worden. GoGo Fit is kleinschalig en erg laagdrempelig. Goede sfeer.
En je bent met 35 minuten klaar en voel je je weer voldaan.

Er is ook een fijne schoonheidssalon waar je heerlijke massages en behandelingen kunt plannen.

Na het sporten op de Millon-Q cirkel of personal training kun je uitblazen met een heerlijke goede kop koffie of thee want die staat altijd voor je klaar. Er heerst een fijne ongedwongen sfeer.


Ik sport er nu 1 jaar en heb al verschillende doelen kunnen afvinken,ben dus erg tevreden en ga er nog meerdere doelen te behalen.

Verder lezen
richard gogofit
Richard van Kempen

Richard van Kempen

★★★★★

Ik was zeer verrast elke keer als je komt voel je je thuis een gevoel van respect en waardering! Ze zijn professioneel goede begeleiding, ze plaatsen zich in jouw schoenen en geven de begeleiding die je nodig hebt met super resultaat mijn complimenten!

Verder lezen
marlin
Marlin Ponsioen

Marlin Ponsioen

★★★★★★

Eindelijk een oplossing voor mensen die niet graag sporten én weinig tijd hebben! Met wat zenuwen in mijn lijf ging ik naar GoGo Fit Waalwijk. Toch niet weer zo’n mega fitnessclub waar ze veel beloven en niets waarmaken? Een vriendin had voor mij een afspraak gemaakt. Zij is erg enthousiast. Dit is écht anders vertelde ze. Dit is écht iets voor jou. Ook vertelde ze over de resultaten die ze inmiddels geboekt had. Als zij het kan, moet ik het ook kunnen.
Ondanks dat ik niet zo’n sporter ben... Alles werd automatisch ingesteld. De ontvangst was hartelijk, ik voelde mij gelijk op mijn gemak. Mijn vriendin was al eerder bekend met Milon maar dan de oudere apparaten. De overstap naar de nieuwste Milon Q cirkel bij GoGo Fit was geweldig vertelde ze. 

Na een korte vragenlijst over mijn gezondheid en mijn motivatie om te willen sporten, kon ik mij omkleden. Een lidmaatschap voor een jaar was nog niet nodig, ik mocht het eerst ervaren en kreeg een garantieperiode van drie maanden.
Dat vond ik wel interessant. Ik kreeg eerst een uitleg over de Milon Cirkel, dit zou voor mij de ideale manier zijn om te starten. De Milon Cirkel is een gemakkelijke manier om goed en op een veilige manier fit te worden, vertelde mijn coach me! Elke spieroefening duurt slechts één minuut en de conditie oefeningen duren vier minuten. Je wisselt steeds door en hoeft nooit te wachten. Op het toestel zie je wanneer je trainingsminuut voorbij is. Ik kreeg een eigen chipkaart. Na een bodyscan stelde mijn coach de toestellen iets bij voor mij zodat ik zelfs met mijn knieklachten veilig kan trainen. De volgende training moet ik gewoon mijn chipkaart of polsbandje aanbieden op het apparaat, en alles stelt zich dan automatisch in, zoals mijn coach dat de eerste keer gedaan heeft. Ik kan dus geen fouten maken. Oef, wat een geruststelling.

Ik had direct goed contact met de andere leden 35 minuten later was ik na lange tijd niet sporten lekker een beetje bezweet en voelde ik mij super. De tijd was omgevlogen. Ik was een beetje bang dat ik het niet zou kunnen maar het ging juist prima. De sfeer was daar echt heel prettig en ontspannen. Ik vreesde wel dat ik de volgende dag niet meer uit bed zou kunnen komen, maar dat viel reuze mee.
 

Het leuke aan de Milon Cirkel is dat je echt moe wordt zonder dat je het merkt! Je kan ook niets verkeerd doen, dus je kunt jezelf helemaal laten gaan. Verbeterde stofwisseling Ik wil graag gewicht verliezen, op de juiste en gezonde manier, gelukkig kunnen ze mij ook helpen met een leuk afvalprogramma. De Milon Cirkel verhoogt mijn stofwisseling. Elke training gaat het beter! Ik had nooit gedacht dat ik sporten leuk zou vinden en ook zo snel resultaat zou krijgen. Na een maand was ik een hele kledingmaat kwijt! Mijn rugklachten zijn weg , ik slaap beter en voel mij fitter. Bovendien heb ik leuke mensen leren kennen en ga ik met plezier 2 keer per week trainen, het is een hele prettige sfeer en het zijn professionele, fijne coaches. Het kost mij echt geen moeite meer om mezelf te motiveren om te gaan en als ik mijn streefgewicht heb bereikt zou 2 keer per 10 dagen voldoende zijn om
het resultaat te behouden. Ik heb met zoveel plezier mijn leefstijl aangepast met bewegen en gezond eten dat ik het iedereen van harte aanraadt. 

Verder lezen
wilma gogofit
Wilma v Herk

Wilma v Herk

★★★★★

Super fijne sportclub met hele goede gezellige trainers die echt kennis van zaken hebben, en die je zelfs in deze gekke tijden goed weten te motiveren om fit te blijven.

Verder lezen
Lindsey Timmermans GoGo Fit Waalwijk Drunen Kaatsheuvel Tilburg
Lindsey Timmermans

Lindsey Timmermans

★★★★★

Met de coaching van GoGo Fit ben ik al ruim 15kg afgevallen, zelfs als drukke moeder en onderneemster.

Het was 2020, net mijn tweede zwangerschap/bevalling achter de rug en wilde graag mijn overige (zwangerschaps)kilo’s kwijt. Ik zat in een negatieve spiraal.. wilde graag afvallen, maar merkte dat ik telkens toch weer in mijn oude (slechte) patroon terecht kwam. Vincent, de toen “nieuwe” eigenaar, had al snel in de gaten dat ik extra hulp nodig had. Door middel van gesprekken, kreeg ik steeds meer handvatten en motivatie om door te zetten en mezelf te overtuigen dat het wel lukte. Zo gezegd, zo gedaan. Binnen no-time viel ik kilo’s af!

Door middel van de miloncirkel die ik (nog steeds) wekelijks 3 maal beoefen, de gezondere levensstijl die ik daarop aangepast heb, en de juiste coaching ben ik al ruim 15kg afgevallen.

Naast het feit dat ik de gewenste resultaten boek, heerst er bij GoGofit altijd een fijne sfeer. Ik voel mezelf welkom en de coaches staan altijd klaar voor een (advies)praatje.

GoGofit is voor mij meer dan een sportschool.

Verder lezen

© Gogo fit Boutique Lifestyle Club

Disclaimer | Privacy | Cookies | Voorwaarden | Site-Index | Sitemap

Designpro.nl | Z-IM

Proeftraining

Wil jij gebruik maken van een gratis proeftraining? Maak dan een afspraak door onderstaand formulier in te vullen.

Fittest

Ontdek hoe GoGo Fit ook jou kan helpen.

Wat voor doel wil je bereiken?
Wanneer wil je jou doel bereikt hebben?
Hoeveel keer per week ben je bereid om te trainen?
Wil je ook afvallen? En zo ja, hoeveel kg?
Hoe vaak denk je begeleiding nodig te hebben?
Was je eerder lid van een sportschool?
Contactgegevens
Gogo fit Boutique Lifestyle Club | Logo

Doorzoek de website

Contact

Informatie

Tekst - openingstijden mobiel menu

OPENINGSTIJDEN

maandag t/m donderdag 08:30 uur - 12:00 uur  16:00 uur - 21:00 uur

Vrijdag t/m zondag 08:30 uur - 12:00 uur

Personal training, beautysalon en fysiotherapie op afspraak 24/7
Gogo fit Boutique Lifestyle Club logo
Gogo fit Boutique Lifestyle Club
Terug in de tijd met 15 jaar in vitaliteit voor senioren in Waalwijk en omstreken dankzij spierverliesbestrijding door voeding en training bij GoGo Fit.